Snookerspelaren Mark Selby

Snookerspelaren Mark Selby

En av de absoluta bästa, om inte den allra bästa, toppspelaren inom snooker genom tiderna är engelsmannen Mark Selby. Hans karriär i toppskiktet inleddes för omkring 10 år sedan och idag är Mark rankad som bäst i världen. Han är känd för sitt utmärkt defensiva spel vilket snookersporten är per definition. Ofta kommer han fram till geniala men oväntade stötar, speciellt i inledningen av ett frame. Det är i det skedet som en snookerspelare inte bör ge sin motståndare chansen utan spela snåla undanläggningar. Experterna ger oftast bet på hur Mark Selby tänker spela. Under Tv-sändningar av mästerskap avger kommentatorerna vilka tänkbara kombinationer som finns, men blir ofta förvånade.

Starten på Marks era

Mark Selby är ganska ung för att inneha en sådan bred och lång erfarenhet. Hans storhetstid inleddes med att gå till final i snooker-VM år 2007 där det blev förlust mot John Higgins. Året därpå som 25-åring vann han först Masters och i Welsh Open låg Mark under med 5-8 mot storspelaren Ronnie O’Sullivan, men vände på matchen och vann sin första stora titel. Just Ronnie och Mark representerar helt olika stilar. Ronnie är den som vill spela snabbt men under hög koncentration, fattar beslut kvickt och funderar inte länge. Mark Selby däremot är lugn och eftertänksam som snookerspelare.

Inte slut som artist

Mark Selbys förmåga att se det ingen annan ser på snookerbordet har hållit honom i toppen bland professionella snookerspelare under alla år men ibland går han på några minor. Som i senaste VM där han mycket överraskande föll i första omgången. Men det var ingen gröngöling som stod för sensationen, Joe Perry som vann med förkrossande 10-4 hade tidigare varit och luktat på VM-final. Mark Selby är nu 35 år gammal och borde ha många framgångsrika år framför sig. Att han inte vann årets VM måste enbart ses som en lapsus. Alla tror att han säkert kommer igen i gammal god form.