Ronnie O’Sullivan

Ronnie O’Sullivan

Ronnie O’Sullivan, vars riktiga namn är Ronald Antonio Sullivan, är en engelsman som är en professionell snookerspelare. Han har blivit mycket uppmärksammad på grund av att han var en riktig talang väldigt tidigt, redan som 15-åring och blev därmed den yngsta att göra ett så kallat ”maximumbreak”. Ett maximumbreak betyder att snookerspelaren samlar ihop det maximala antalet poäng under en runda vid bordet.

Det var under de engelska amatörmästerskapen som hölls i Aldershot som är beläget i grevskapet Hampshire i England. Han är främst känd för sin otroliga spelstil då han i snooker-världen kallas för ”The Rocket” på grund av att han har en mycket snabb spelstil. Ronnie O’Sullivan är själv född i Wordsley som ligger nära Stourbridge i West Midlands år 1975.

Titlar

O’Sullivan var som tidigare nämnts en väldigt ung talang och redan som 17-åring så kammade han hem titeln som ”den yngsta att ta hem en rankningtävling” efter att ha vunnit UK Championship år 1993. Hans karriär fortsatte rakt uppåt i raketfart då han även blev världmästare år 2001, 2004, 2008, 2012 och även året där på, 2013 och hans spelarstil skiljer sig markant.

Spelarstil

Han kallas för ”The Rocket” av en anledning – hans snabba spelarstil. Han är mycket skicklig med båda händerna och det sägs även att han lyckats göra ett maximumbreak med vänster hand på en träning trots att han är högerhänt. Detta är en fördel då han kan lyckas nå bollen på många fler ställen på bordet än om han endast skulle vara skicklig med ena handen.

Andra fördelar och vinster

Det är inget snack om saken att O’Sullivan är en riktigt vass spelare, han är även en mycket offensiv spelare och även en så kallad breakbuilder. Att vara en breakbuilder innebär att man ofta gör höga serier men satsar desto mindre på defensivspelet. Han la ribban på att göra ett maximumbreak på 5 minuter och 20 sekunder och slog då rekord för det snabbaste maximumbreaket.